Samen in gesprek
apologetische studies
De Islam

Christenen en moslims


Algemene adviezen

Wat zou het geweldig zijn, als we met moslims in ons land in gesprek zouden kunnen raken om hun het evangelie uit te leggen. Maar als dat lukt, moet het gesprek natuurlijk wel gaande blijven en er in resulteren, dat de ander in ons iets van de liefde van God bespeurt en het evangelie wil gaan begrijpen. Alleen zo kan hij de Allerhoogste echt leren kennen.
Wat kunnen wij doen, om het gesprek aan z'n doel te laten beantwoorden?

Je ontmoet mensen
Realiseer je, dat degene die je ontmoet, in de eerste plaats een mens is, net als jij. Hij is niet in de eerste plaats een moslim. En daarbij staan ons dan ook nog dikwijls karikaturen voor ogen, maar echt, alle moslims zijn verschillend.

Je bent een kafir
Bedenk, dat sommige moslims ons beschouwen als 'kafirs', heidenen. Ze hebben, mede door de geschiedenis van kruistochten en kolonialisme, heel negatieve gevoelens jegens christenen. En in hun ogen zijn alle westerlingen christenen. Alleen als zij christenen leren kennen, kunnen zijn ontdekken wat voor mensen dat echt zijn.

Geen oploskoffie
We lijden wel eens aan de westerse kwaal om alles even heel snel voor elkaar te willen brengen. In een gesprek om het evangelie uit te leggen kan dat niet, en helemaal niet als je gesprekspartner moslim is. Probeer het evangelie niet in een paar minuten te brengen. Neem de tijd om naar je gesprekpartner te luisteren en ga serieus op zijn vragen en opmerkingen in.

Voer een gesprek, geen debat
Vermijd eindeloze discussies en voor geen woordenstrijd (2 Timoteüs 2:23-26), in het bijzonder over de Bijbel of de Koran. Kleineer de islam niet, door bijvoorbeeld hun standpunten over de heiligheid of de onfeilbaarheid van de Koran aan te vallen. Of door, wat tegenwoordig nogal in is, de islamitische gewoonten en gebruiken af te schilderen als middeleeuws en barbaars.

Je spreekt een andere taal!
Bedenk, dat ons taalgebruik doorspekt is van uitdrukkingen, die voor veel niet-christenen helemaal niet duidelijk zijn. Laat staan als je gesprekspartner uit een totaal andere cultuur en relgieuze achtergrond komt. Leg daarom uit wat typisch christelijke woorden en zegswijzen betekenen.

Sluit aan bij bekende begrippen
Maak gebruik van de wetenschap, dat veel bijbelse namen ook voorkomen in de Koran, zij het in een Arabische vorm. Gebruik vrijelijk de namen uit de Koran. Bijvoorbeeld zo: Abraham, jij zegt Ibrahim, geloofde God.

Geef de ander ruimte
Als er een mogelijkheid is voor een persoonlijk getuigenis, vraag dan: "Zou je me willen vertellen wat Mohammed voor jou betekent? Dan zal ik je daarna vertellen, wat Jezus voor mij betekent.
Geef elkaar dan de tijd om zonder interrupties iets te vertellen.
Breng de ander niet in verlegenheid
Stel geen persoonlijke vragen als je met een groep moslims spreekt. Meestal zijn ze bang om en public interesse te tonen.

Wees voorzichtig met politieke vraagstukken
Wees voorzichtig als je over Israël spreekt. De visie dat Israël Gods volk is, betekent niet, dat alles wat de staat Israël doet, naar Gods wil is. Moslims kunnen geagiteerd raken als christenen de politiek van de staat Israël lijken te ondersteunen. Probeer op z'n minst ook de Arabische en Palestijnse visie op het Midden-Oostenprobleem te begrijpen.

Horen, zien, geloven
Mensen worden niet overtuigd door wat ze horen, maar door wat ze zien en beleven. Nodig hen uit en laat hen ook met andere christenen kennis maken. Dan zullen ze kunnen ontdekken, hoe het christelijke geloof mensen verandert. Had Christus Zelf niet gezegd: "Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn" Johannes 13:35.

naar boven