God heeft me gezegd .....
studies in bijbelboeken
Het boek Nehemia

Hoofdstuk 2:11-20 - Nehemia zoekt medestanders

Toen Nehemia begon aan zijn taak om Jeruzalem te herbouwen, was hij ervan overtuigd, dat het niet zijn plan was. Hij was overtuigd, dat God hem dit ingegeven had1.
Probeer dit eens op jezelf toe te passen.

Gods stem?

Natuurlijk hoor je het sommige mensen wel eens zeggen: "God heeft me dit ingegeven", of: "God heeft me geleid". Maar hoe weet jij nou zeker wat Gods wil voor jouw leven is? Zijn de verlangens die jij koestert, altijd door God ingegeven? De Bijbel zegt ook: "Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen?"2. Wat is het gemakkelijk om je eigen wensen en verlangens aan God toe te schrijven. Kun je met enige mate van zekerheid zeggen, dat God je iets ingeeft?

Vuistregels

Misschien kunnen een paar vuistregels je op weg helpen:
  • Bid om Gods wil te leren kennen.
  • Geef God gelegenheid om door de Bijbel tot je te spreken om je zo tot gids te zijn.
  • Wat zijn je motieven? Zeg niet te gauw dat God je iets heeft laten zien. Dat is zo lastig te onderscheiden als je er zelf ook beter van wordt, als jouw verlangens ook bevredigd worden.
  • Wat kost het anderen? Als je iemand anders een verantwoordelijkheid oplegt, moet je heel terughoudend zijn met te zeggen: "Dit wil God voor jou". Dan manipuleer je en ontneem je de ander de vrijheid om samen met de Heer tot een bepaalde beslissing te komen.
  • Wat kost het jou? Het doen van Gods wil mag je best wat kosten (tijd, geld of energie die je graag ergens anders in had gestoken). Van David leren we: "Ik ga niet de Heer, mijn God, een brandoffer brengen dat me niets heeft gekost"3.
  • Welk doel wordt er beoogd? Altijd en overal wil God ons leven gebruiken om het leven van Jezus Christus zichtbaar te maken. God roept ons niet om te doen wat Jezus deed, maar om te zijn zoals Hij was: vol liefde en barmhartigheid voor de mensen om ons heen.

Niet wachten op anderen

Als je oppervlakkig leest, zou je kunnen zeggen, dat Nehemia de mensen manipuleert om hen achter zich te krijgen. Maar daarvan is geen sprake.
Hij zegt niet: "Dit is wat God wil". Hij vat de huidige toestand samen en vertelt hoe God hem geleid heeft vanaf het moment dat hij besloot tot actie over te gaan. Hij nodigt de bevolking van Jeruzalem uit om mee te helpen.
Dat geeft hun aanleiding en gelegenheid om uit eigen beweging te zeggen: "Laten we dan meteen met de herbouw beginnen"4.
Wat een aanwijzing voor ons - doe wat God van je vraagt, wees er open en eerlijk over en anderen zullen moed vatten om zich in te zetten voor Gods werk.

Tegenslag en tegenstand

Als je doet wat God zegt, is er ook tegenwerking. Niet alleen in "geestelijk" werk (zoals voorgaan in de samenkomst of kinderdienst), maar ook op school, thuis of op je werk. Net als Nehemia heb jij volharding nodig.
De ene keer is 't je eigen zwakheid die je in de weg staat, de andere keer is het ziekte of een onvoorziene omstandigheid. Soms is het de boze die hindernissen opwerpt. Dat hoort er allemaal bij.
Maar hoe ga je om met tegenslag? Heb jij ook de neiging om in de put te gaan zitten: "Ik zal het wel weer verkeerd doen"? Nehemia's reactie is heel anders: "Het is de God van de hemel die ons doet slagen. Wij, zijn dienaren, beginnen met de herbouw"5. Hij is overtuigd van Gods trouw. Ook wij hoeven niet bezorgd te zijn of we ons doel zullen bereiken of niet. God zal zijn doel bereiken. Als wij oprecht met Hem leven, mogen we ons als Gods knechten gereedmaken en doen wat ons te doen staat en God zal het doen gelukken6.


naar boven