Ziek? Eigen schuld!?
gedachten over het christenleven
Gelovig omgaan met ziekte en tegenslag



Is ziekte het gevolg van zonde?

Een gevallen schepping

Om een volledig antwoord te krijgen op de vraag of er een verband is tussen ziekte en zonde, moeten we terug naar het begin van de Bijbel.
Toen God alles geschapen had, zag Hij dat het goed was. De mens leefde in harmonie met God en de mens had nog niet gezondigd. De mens echter besloot om zijn eigen weg te gaan en keerde zich af van God. Hij miste het doel waarvoor hij geschapen was en dat noemt de Bijbel zonde. Er ontstond een kloof tussen de Heilige God en de zondige mens.
Dat had ook lichamelijke gevolgen. De dood kwam in de wereld, er ontstond ziekte, ook de schepping werd in die val meegesleurd. Alle ellende, ziekte, zonde is in wezen het gevolg van de zondeval.

God komt tussenbeide

Toch heeft God ons niet in de steek gelaten. Hij heeft het initiatief genomen om de relatie weer te herstellen. Al vanaf het begin heeft Hij een verlosser beloofd. Jezus Christus kwam naar deze wereld om onze zonden op zich te nemen. Hij stierf voor alles wat verkeerd gegaan was en is vanaf de zondeval, ook voor de ziekten. Dat kunt u lezen in Jesaja 53:4-7).

Toen u tot geloof kwam bent u met al uw zonden tot God gegaan en u hebt door het offer dat de Heer Jezus heeft gebracht vergeving ontvangen. Als wij onze zonden belijden, is Hij getrouw en rechtvaardig om ons te vergeven en te reinigen van alle ongerechtigheid 1). God straft de zonde niet als wij tot Hem komen met onze zonden, nee Hij vergeeft van harte, omdat Hij ons lief heeft.

Verband tussen zonde en ziekte

Betekent dit nu, dat er totaal geen relatie kan bestaan tussen zonde en ziekte?
Dat denk ik niet. Er is wel degelijk een verband tussen verkeerde leefwijze en ziekte. Bijvoorbeeld alcoholgebruik en roken kunnen leiden tot bepaalde ziektes. Medici zijn het er ook wel over eens dat ziektes ook een emotionele oorzaak kunnen hebben. Bijvoorbeeld haat en wrok kunnen leiden tot lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid. Het kan zich zelfs uiten in lichamelijke pijn. Toen koning David overspel had gepleegd en een moord op zijn geweten had, had hij daar niet alleen geestelijk last van, maar tot in zijn botten toe voelde hij dat hij verkeerd was geweest. Dat schrijft hij in Psalm 51:10 2). Ook in het Nieuwe Testament wordt deze link gelegd en wel in Jakobus 5:14-16 3). Hier wordt er gesproken van het zalven van de zieke en het elkaar belijden van zonden, met genezing tot gevolg. Maar we mogen deze voorbeelden niet veralgemeniseren en de conclusie trekken, dat elke ziekte het gevolg is van persoonlijke zonden. Veel mensen zijn gewoon ziek. Ook Jezus geeft dat aan in Johannes 9:3 4). Toen Hij bij een blindgeborene kwam vroegen de discipelen hem op de man af, wie heeft er gezondigd, hij of zijn ouders. Toen antwoordde Jezus: Noch deze heeft gezondigd noch zijn ouders, maar de werken Gods moesten in hem openbaar worden. Deze man was ziek maar niet door persoonlijke zonde.

Niet focussen op omstandigheden

We kunnen concluderen dat er soms een verband tussen ziekte en persoonlijke zonde kan zijn, maar dat er ook vaak geen enkel verband bestaat. Maar we weten dat we een liefdevolle Vader in de hemel hebben die voor ons zorgt, en die in zijn liefde door de Heer Jezus vergeving schenkt. Wie zijn zonden belijdt, misschien in het bijzijn van iemand, mag ook weten dat God zijn trouw toont door te vergeven en te reinigen. Als we dan toch ziek zijn, moeten we concluderen, dat de ziekte niet in verband staat met persoonlijke zonde. Het is dan ook niet goed om steeds achterom te kijken en te wroeten in onszelf of er soms verborgen zonden zijn. Nee, laten we vooruit kijken, omdat de Heer ons tot een totaal nieuwe schepping heeft gemaakt, ook al laat het lichaam het afweten. We zijn niieuwe schepselen met een heerlijke toekomst: een verheerlijkt en volmaakt lichaam. Daar mogen we nu al van genieten, want al vertoont ons lichaam gebreken, toch is het de tempel van de Heilige Geest. Door Hem is onze God in alle omstandigheden van het leven dicht bij ons. Om ons te troosten. Om kracht te geven. Om moed te geven. Om ons te herinneren aan die heerlijke beloften. "Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd" 5).


naar boven